Rationia

Topics and things concerning this game.
Olli

Post by Olli » 16 May 2007, 10:24

Me otetaan EGT:n sakin kanssa trangia kolmea miestä varten. Trangian kattilassa valmistaa helposti ruoat kolmelle kerralla. Näin yksi tekee ruoka ja kaksi muuta voi duunata jotain muuta samaan aikaan. Säästyy aikaa ja rahaa. Kaikki eväät reissulle haetaan viereisestä citymarketista. Sieltä löytyy täysin samankaltaiset setit kuin intin tuotteet sisältävät. Kannattaa katsoa vähän makuja sekä kalorimääriä, niin hyvä tulee.

Olli

User avatar
jdoe
Captain
Captain
Posts: 303
Joined: 25 Apr 2007, 18:03
Location: Oulu, Finland

Post by jdoe » 16 May 2007, 16:03

Jees, elikkäspäs, valtion rationipakkaus;

Säilykeateria, 2kpl (lihakeitto/c-c-c/boloyni-spagetti/jokumuumikä)
Pikku paketti näkkäriä
Mansikkakiisselijauhetta (vaihtoehtoisesti persikka)
Puuropussi (4-viljan / aprikoosi)
Suklaapötkö (suklaankuvausmössö)
Hart-Sport-pussi
Sokeria pikku pussissa (tai tuubissa)
Pasteijatuubi (kinkkupaprika tai maksa)
Pikakahvia 2ps
Teepusseja 2kpl
Purkkaa 2x2kpl
Nenäliinoja
Ruuan lämmitys-setti (teline + 4-6kpl tabletteja)
Tulitikut

Ranskalaisessa paketissa oli melkeen samat, pl. teepussit sekä purkat. Sokeria olikin sitten 2 eri sorttia, maitojauhetta pikku pussi ja suklaapötkön tilalla aivan kauhee sokeripötkö. Siis sellanen sokerihyytelöstä puristettu patukka, niin makea että kurkkua ja suuta poltteli ja massu meni sekasin. Niin ja tietty näkkäri oli korvattu jollain leivänkuvauspalikalla. Liekkö patonki? :wink:

Kalorioista en sitten tiedä, kuka niitä laskee. Käykää kaupasta shoppaillessa laskemassa, jos uskallatte. Paketeissahan ne tiedot on.

Sitten tosiaan, wink-wink, nuo säilykeateriat ovat erä- ja retkeilykaupoissa julmetun hintasia, hyvänä vaihtoehtona aina niin ihana hernekeitto, tai sitten nötköttiä tai lihapullia nuudelin kera. Eikä tule aterialle hintaa kun 1-2,50e. Kaikkia näitä sapuskoja voi tarvittaessa syödä myös kylmänä. Ja lämmitettäessä eivät vie aikaa kovinkaan paljoa. Ja hyvä vaihtoehto trangialle on tosiaan tuo lämmityssatsi, eli mukana tulee alumiini- tai mistälie-pellistä väännetty pakkiteline ja polttoainetabletit. 1 tabu riittää vedenkeittoon (kahvit, teet) ja 2 tablettia aterian kypsentämiseen. Makkaroita niillä ei voi eikä kannata paistaa. Maistuvat pahalle, voi verrata siihen, kun dippaat makkaran Hyvässä Tulessa ja sytytät. Ei kypsene eikä maistu hyvälle, hyihyi.

Tässä nyt joillekkin jotain uutta ja toisille vanhan kertausta, olkaatten hyvet!

User avatar
Windi^
Captain
Captain
Posts: 380
Joined: 30 Nov 2006, 13:46
Location: Turku, Finland

Post by Windi^ » 16 May 2007, 18:14

Koitan itse kasata sapuskasettini ilman tölkkejä, tai mahdollisimman vähällä tölkkimäärällä. Ne kun vievät tilaa ja painavatkin aikamoisesti. Eli pussisapuskaa siis.

Ruoan lämittämiseen minulla on Jetboil, tosin sillä saan tehtyä vain omat ruokani.
B5, FFF Turku-2 Squad leader
B6, SRP Snake 1-0 Platoon leader
B7, SRP Bull 1-0 Platoon leader
B8, Civilian, 6mm merc
B9, UN, 6mm Company, 1st PLT leader
B10, Zanzia, Delta plt, Link officer
B12, Yuri Orlov Mercenaries
B14, NAF HQ Intel S2
B15, NAF HQ Intel S2
B16, UPIR HQ QRF
B17, GFM ODA3

Pahapaavali

Post by Pahapaavali » 16 May 2007, 20:01

Mummon muussikin on pirun helppo tehdä. Riittää yks pussi kahdelle. Onkos kellään mitään helppoa niksiä ruuanlaitto/syöntivälineiden pesuun koska sitä vettä ei välttämättä kauheasti ole? Pyyhitään puhtaaks ja syödään hiilitabletteja :P

RRP Taksi

Post by RRP Taksi » 17 May 2007, 02:02

Sormet voi nuolla.. :P Muuten muovikalut on halpoja ja kevyitä..

Sörsselit termokseen soseena ja suoraan suihin.

User avatar
OttoK
Corporal
Corporal
Posts: 61
Joined: 28 Apr 2007, 18:11
Location: Oulu

Post by OttoK » 17 May 2007, 03:02

Ongelmana on tosiaan tuo keittoastian peseminen, metsässä likainen pakki tms. alkaa irstaantua hyvinkin nopeaa jonka jälkeen ihmiset astian uuden käytön jälkeen kirjaimellisesta paskovat itseään kuoliaaksi kilvan. Se on hyvin nolon näköistä ja epäilemättä epämukavaa asianomaisille. Intissä TosiMiehet putsasivat niitä kuusenoksilla, ei toimi eikä metsänomistajat ole hyvillään. Eiköhän tuota vettä ole sen verran saatavissa että astioita voi pestä, tuskin pelinjohto haluaa kontolleen puutteellisesta hygieniasta johtuvaa henkilökohtaista rospuutto-epidemiaa. Tämä siis siitä huolimatta että FFF onkin melkoisen jeerassa. Ja meri on lienee jossain määrin tavoittevissa, ei tarvi seuraavaan ateriaan lisätä suolaakaan.

Lisäksi on hyvä miettiä Ollin mainitsemaa yhteisöllistä kokkailua, samalla kertaa tulee tehtyä iso satsi, peseminen on vaivattomampaa kun jokainen ei tolskaa omaa pakkiaan erikseen ja lisääpä se omalta osaltaa ensiarvoisen tärkeää sisäistä yhteenkuuluvuuden tunnetta :P
Hyvin moni ainakin Suomesta tulijoista saapuu osana isompaa sakkia, joten ruokailukamojen/toimintojen suunnittelu kaveriporukalla jo ennakkoon kannattaa. Kyllä se yksi lämmin ateria päivässä on meleko kova juttu tetsailun lomassa.
B5 - FFF Squad Leader
B6 - SRP Squad Leader
B7 - SRP Squad Leader

So remember, lose talk cost respawns!

User avatar
Puma
Corporal
Corporal
Posts: 45
Joined: 23 Nov 2006, 06:26
Location: Oulu, Finland

Post by Puma » 17 May 2007, 16:15

Kentällä keittämisessä on noin yleisesti kolme vaihtoehtoa riisi, pasta, ja perunamuusijauho. Mikään ei tietenkään estä keittämästä ihan oikeita perunoita, mutta perunat vaativat aimo tovin kypsyäkseen, ja moisen odotteluun ei kentällä aina ole aikaa. Myöskin jokainen minuutti lisäkypsennystä syö polttoainetta, jota ei monestikkaan ole reissussa mukana rajattomasti.

Jos tekee pastaa niin ehdottomasti kätevin vaihtoehto on sellaiset pussissa tulevat valmispasta-ateriat. Mun oma suosikkini on Maggi Pastaria Pasta Bolognese. Se koostuu suurimmaksi osaksi pastasta, tomaattijauheesta ja kuivatusta naudanlihasta, siihen lisätään puoli litraa vettä ja keitetään 7 minuuttia. Pussi maksaa 1,50 ja siitä syö kerran yksi vähän isompiruokaisempikin taistelija. Ja kahdesta pussista syö helposti kolme ei niin kovin isoruokaista.

Pastan kanssa voi toki alkaa askartelemaan aineksistakin, ja pikamakaroni kypsyy al dente asteelle 3 minuutissa. Jonka jälkeen sinne sekaan voi heittää vaikka purkillisen maustettua tonnikalaa, tai aimo kimpaleen nötköttiä ja ruutaa perään ketsuppia tai muuta valitsemaansa valmiskastiketta.

Jos tekee pussiperunamuusia, niin oikeastaan järkeviä vaihtoehtoja on vain kaksi, lihapullat ja pihvit. Kummassakin tapauksessa tarvitaan oikeastaan kaksi keitintä. Toinen keitin keittää veden muusiin samalla kun toinen valmistaa lihapullat tai pihvit. Lihapullat lienee kahdesta vaihtoehdosta se kätevämpi, koska tölkkilihapullat tulevat lähes aina kastikkeella varustettuna. Joten ei tarvitse kuin kumota tölkin sisältö kattilaan, ja lämmittää tovi. Pihveihin sitten puolestaan tarvitaan myös paistinpannu. Pihvit valmistuvat tölkkilihasta (esim nötkötistä) siten että lihakimpale kaivetaan kokonaisena ulos tölkistä leikkuulaudalle, jossa siitä leikataan haluamassaan suunnassa sellaisia 1-2 cm paksuisia pihvejä. Pihvit sitten paistetaan kumminkin puolin pannussa, ja ennen ruokailua hukutetaan valitsemaansa valmiskastikkeeseen. Tölkki jalostajan lihapullia maksaa alle 2 euroa ja pussi valmisperunamuusia parikymmentä senttiä. Kaikista vaihtoehdoista tämä on ehdottomasti nopein valmistaa, sillä lihapullat ei tavitse muutakuin lämmittää ja muusi on valmista sillä sekunnilla kun vesi kiehuu. Pussiperunamuusin epäkäytännöllisyys on kuitenkin se, että se aikalailla vaatii erillisen keittimen siihen että sekä muusi että lihapullat ovat yhtäaikaa valmista, sekä myöskin se että se on äärimmäisen sottaista. Ja kentällä tiskausmahdollisuudet ovat monesti kovin rajalliset ellei satu olemaan leiriytyneenä veden äärelle.

Riisi on ehdottomasti kolmikon kätevin raaka-aines ja siksi henkilökohtainen suosikkini.

Kätevimmillään riisi tarkoittaa sitä, että sulla on sellaista valmiiksi keitettyä uncle benis express riisiä, joka säilyy huoneenlämmössä. Avaat sen riisipaketin tyhjennät paistinpannuun kera tölkillisen jalostajan broilerpyöryköitä, ja lämmität minuutin tai kaksi, ja syöt. Se riisipaketti maksaa 1,80 euroa, ja 400g broilerpyöryköitä kastikkeessa maksaa 1,70. Siitä riisipaketista riittää yhteen tukevaan ateriaan, tai kahteen vähän keveämpään. Riisipakettia kannattaa muokata huolellisesti ennen avaamista, koska riisit tuppaavat olemaan toisiinsa pakkautuneena ja kiikkerän kenttäkeittimen päällä niitä isoja paakkuja on hankala alkaa pilkkomaan irtoriiseiksi. Jalostajan broilerpyörykkätölkissä tuntuu olevan juuri sopiva määrä kastiketta yhden 250g irtoriisipaketin kostukkeeksi.

Jos riisiä joutuu keittämään kentällä, niin pikariisi on ehdottomasti kannattava valinta. Normiriisi ei maksa juuri mitään, mutta sitä joutuu keittämään sen 20 minuuttia. Pikariisin keittoaika merkistä riippuen on jotain 8-5 minuuttia, eikä senkään hinta ole mikään päätähuimaava.

Kätevä kikka on pakata riisi valmiisiin annospakkauksiin. Annospakkauksina voi käyttää minigrip mini pusseja (tulevat 50 kpl pakkauksissa), joihin voi riisin lisäksi mitata myös suolan ja mausteet. Kentällä ei sen jälkeen tarvitse suorittaa muuta mittaamista kuin veden mittaaminen kattilaan.

Riisi on ylivoimainen pastaan verrattuna siinä mielessä, että sitä ei keitetä väljässä vedessä. Pasta pitää keittää väljässä vedessä siten, että pasta jää kokonaan veden pinnan alle keitettäessä, ja keittämisen jälkeen ylimääräinen vesi kaadetaan pois. Tällöin turhaa aikaa ja polttoainetta kuluu ylimääräisen veden lämmittämiseen. Riisiä keitettäessä riisi ja vesi mitataan tarkalleen siten, että kaikki vesi imeytyy riisiin.

Tämä asia kuitenkin tekee riisin kenttäkeittämisestä hieman konstikasta, mutta yritys erehdys periaatteella olen kehittänyt varsin toimivan järjestelmän.

Ensin kattilaan mitataan oikea määrä vettä. Sitten sytyteään polttimo suurimmalle mahdolliselle teholle, ja odotetaan että vesi kiehuu. Sitten veteen lisätään annospussista riisi ja suola. Ja väännetään trangian liekinsammuttaja niin pienelle kun sen voi pistää (about 90 asteen kulmaan). Jonka jälkeen annetaan riisin hautua kannen alla riisin kypsymiseen tarvittavan ajan. Jonka jälkeen valmiin riisin sekaan sekoitetaan tölkki broilerpyöryköitä tai maustettua tonnikalaa, tai muuta valitsemaansa lisuketta. Ruoka on aikalailla välittömästi valmis koska kuuma riisi lämmittää lisätyn lisukkeen aikalailla samontein.

Kannattaa kotona testata, että mihin asentoon sen trangian liekinsammuttajan voi vääntää, ennen kun se menee liian pienelle. Se on liian pienellä siinä vaiheessa jos lämpimän polttimon voi sammuttaa puhaltamalla. Se minimiasento on jotain about 90 asteen luokkaa.

Valmiskastikkeita on kaupat väärällään, ja suurin osa niistä säilyy huoneenlämmössä. Loistava valinta ovat esimerkiksi HP:n kastikkeet jotka tulevat kätevässä iskunkestävässä purkissa.

Sellaisenaan syötävä ruoka:

Kannattaa käyttää karkkia verensokerin äkilliseen piikkaamiseen. Eli jotain normi suklaa- tai energiapatukoita. Yhden suklaapatukan syöminen kohentaa oloa kummasti silloin kun on ollut viimeiset 12 tuntia syömättä, samalla raskasta liikuntaa harrastaen.

Jos hätä ei ole niin akuutti, mutta keittämiseen ei silti ole mahdollisuutta, niin hyvä vaihtoehto on ihan perinteinen leipä. Kuiva leipä kuten hapankorput, korput ja näkkäri on taistelijan ystävä. Näkkärin päälle voi sitten heittää jotain sellaisia kaupasta saatavia lisukkeita, joilla on luontaisesti hyvä pilaantumisenkestävyys. Meetvursti on yksi parhaista. Siinä on niin paljon suolaa, että se säilyy helposti viikon laukun pohjalla pilaatumatta. Kannattaa ostaa meetvursti sellaisissa kätevissä uudelleensuljettavissa pakkauksissa. Ne helpottavat elämää kummasti.

Yleinen nyrkkisääntö on, että kaikki mikä tulee puristettavassa tuubissa on mitä loistavin valinta kenttäkäyttöön. Sinetöity tuubi säilyy huoneenlämmössä ainakin sen vuoden. Ja avattunakin sillä on käyttöaikaa ainakin pari päivää. Sitä kun puristaa maksamakkaraa tuubista näkkileivän päälle, ja kuoruttaa sen vielä meetvustilla, niin se tuntuu jo miltei ihan oikealta
aterialta.

Tiskaus kentällä:

Tiskaamisen kannalta teflon on ihan loistava keksintö. Teflonpinnotteinen trangia puhdistaa itse itsensä kun sitä uhkaa tiskiharjalla. Kentällä tiskaamiseen ei tarvita juurikaan muuta kuin astiapyyhe. Ensin kaadetaan desi vettä pestävään astiaan jonka jälkeen sormilla hankaamalla kaikki enimmät ruuantähteet liuotetaan siihen vesitilkkaan, joka sitten kaadetaan ulos astiasta. Ja lopuksi jäljelle jäänyt vähäinen lika pyyhitään siihen astiapyyhkeeseen, samoin kuin sormet. Pidemmällä reissulla sen pyyhkeen joutuu pyykkäämään about viikon välein, mutta tuollaisella muutaman päivän reissulla moiseen ei tarvitse ryhtyä.

Normaalin kokoinen astiapyyhe mahtuu kaksin kerroin taiteltuna 25-sarjan trangian sisemmän kattilan ja vesipannun väliin, ja samalla estää vesipannua kolisemasta kovemmassa menossa. En ole kokeillut, mutta olettaisin saman kikan toimivan myös 27-sarjan trangioissa.

Juuri ennen peliä paikallisesta ruokakaupasta ostettu valmiiksi viipaloitu paahtoleipä on myöskin loistava apuväline tiskaukseen. Leiristä lähtiessä ottaa sen 3-4 palaa paahtoleipää mukaan reppuun, ja ruokailun jälkeen syömäastian voi kaapia puhtaaksi paahtoleivän palalla vanhoista lännenelokuvista tutulla sweep and bite metodilla. Ruotsin olosuhteissa säilöntäaineilla terästetty paahtoleipä säilyy varjossa ainakin sen 3 päivää.

gua_rana
Private
Private
Posts: 11
Joined: 02 May 2007, 19:27
Location: Helsinki, Finland
Contact:

Koettua...

Post by gua_rana » 17 May 2007, 16:29

Astioiden pesua varten kannattaa ostaa halpa tiskiharja, katkaista varsi ja pistää pakin/trangian sisään. Jos nyt oikein haluaa hygieeniseksi ruveta, voi johonkin pieneen pulloon pakata myös tiskiainetta. Tiskivesi kannattaa lämmittää, lika ja rasva irtoavat huomattavasti paremmin eikä vettä tarvi kuin pari-kolme desiä.

Yhdellä trangialla saa ruoat kerralla helposti kolmelle. Ylimääräisiä pakkeja tms. astioita ei tarvita, 3 miestä mahtuu lusikkahaarukkoineen saman kattilan ääreen. Näin säästytään myös ylimääräiseltä tiskaamiselta. Kaasupoltin nopeuttaa ruoan valmistamista trangialla.

Blå Båndin ja Knorrin pussipadoista ja -pastoista saa riittoisampia lisäämällä makaronia ja kuivattua jauhelihaa, lihaa tai soijarouhetta. Pussikeitoista ei ole kuin välipaloiksi. Jalostajan hernekeitto on aivan ehdoton mukaanotettava, taitaapa multa löytyä varastosta sissimuonapakkauksen liha-makaronipatatölkkikin (kätevä lämmittää kuumassa vedessä ja syödä suoraan purkista, myös kylmänä jos laiskuus iskee :) ).

Lämpimät ateriat ajattelin syödä tukikohdassa, reissuille kantoon energiapatukoita, kuivalihaa, rusinapähkinää yms. ja kameliin hartsporttia.

User avatar
Windi^
Captain
Captain
Posts: 380
Joined: 30 Nov 2006, 13:46
Location: Turku, Finland

Post by Windi^ » 17 May 2007, 19:04

Jurky beefia lähtee kyllä mukaan X määrä. Sitä saa yleensä ainakin pakaillisista citymarketeista, tai muista K-ketjun kaupoista. Erittäin energiapitoista, hyvää ja matkaa mukavasti vaikka reisitaskussa.
B5, FFF Turku-2 Squad leader
B6, SRP Snake 1-0 Platoon leader
B7, SRP Bull 1-0 Platoon leader
B8, Civilian, 6mm merc
B9, UN, 6mm Company, 1st PLT leader
B10, Zanzia, Delta plt, Link officer
B12, Yuri Orlov Mercenaries
B14, NAF HQ Intel S2
B15, NAF HQ Intel S2
B16, UPIR HQ QRF
B17, GFM ODA3

User avatar
jdoe
Captain
Captain
Posts: 303
Joined: 25 Apr 2007, 18:03
Location: Oulu, Finland

Post by jdoe » 19 May 2007, 12:37

Ja yleisesti ottaen luulisi, ettei aikuisille ihmisille tarvitse asiasta sanoa, mutta sanonpa kumminkin;

Kannatte sitten ulos kaiken sen pakkausroskan, mitä kannatte maastoonki. Sinne ei jää YHTÄÄN paperia tai muovipussia!

Koitetaan käyttäytyä fiksummin kun kotimaan pelikentillä?

RRP Taksi

Post by RRP Taksi » 20 May 2007, 13:40

Oho ku oli paljo textii.

Onnex mun tiimil on oma kokki eikä mun tartte ku mättää naamaan. :P

Ainakin tukikohdissa tulee oleen vähän tiskivettä.

Hineo nestekaasukeitin: (Kokeiltu kevyt, pieni ja nopea.)
http://www.biltema.fi/
€19.90:-

Image

Yksi kaasulatinki kestää 4-5 trangikattilallista.

Image

4:än pullon paketti €5.90:-

Pahapaavali

Post by Pahapaavali » 21 May 2007, 10:53

Meillä on tuommoinen. Tietäis vaan että kenen varastossa se on tällä hetkellä:D

User avatar
Windi^
Captain
Captain
Posts: 380
Joined: 30 Nov 2006, 13:46
Location: Turku, Finland

Post by Windi^ » 21 May 2007, 15:39

Tilasin lekasta pari pakettia MRE:tä. Eiköhän nuilla vuorokauden ainakin porskuta. Loput sit kaupasta.
B5, FFF Turku-2 Squad leader
B6, SRP Snake 1-0 Platoon leader
B7, SRP Bull 1-0 Platoon leader
B8, Civilian, 6mm merc
B9, UN, 6mm Company, 1st PLT leader
B10, Zanzia, Delta plt, Link officer
B12, Yuri Orlov Mercenaries
B14, NAF HQ Intel S2
B15, NAF HQ Intel S2
B16, UPIR HQ QRF
B17, GFM ODA3

Post Reply